Kapusta czerwona, na Śląsku zwana też modrą kapustą to popularny w naszym kraju gatunek warzywa. Wartości odżywcze kapusta czerwona ma podobne jak kapusta biała, lecz obie kapusty różnią się smakiem.

Dlaczego kapusta czerwona ma taką barwę? Powodem są zawarte w jej liściach naturalne barwniki roślinne - antocyjany, które dodatkowo są silnymi, naturalnymi przeciwutleniaczami. Antocyjany między innymi chronią organizm przed nowotworami oraz alergiami, a ponadto wzmacniają naczynia krwionośne. Niestety nasz organizm nie magazynuje ich na zapas. Tak więc trzeba regularnie spożywać pokarmy, które zawierają antocyjany. Oprócz czerwonej kapusty znajdują się one w innych czerwonych i czarnych warzywach oraz owocach np. bakłażan, aronia czy czarne porzeczki i jagody.

Surówka z czerwonej kapusty wykonana wg tego prostego przepisu kulinarnego podanego poniżej, to doskonała okazja do zwiększenia odporności organizmu. Z tego powodu warto też jak najczęściej serwować potrawy z czerwonej kapusty naszym bliskim.

Ta surówka pięknie się prezentuje na stole w przezroczystej misce, ale jeszcze lepiej smakuje - sprawdzone!

Polecamy i smacznego życzymy :)

Składniki

Na 5 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 5
½ kg czerwonej kapusty
1 por
...

Przygotowanie

Gotowe za 15 minut (w tym 15 minut pracy).
Praca:15 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Czerwoną kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić w półplasterki. Jabłka obrać ze skórki i zet...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 12 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 199  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (14)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2009-10-13
Kaisa

ja robię inaczej Kapuste drobno szatkuje posole i odstawiam az pusci sok wtedy zmięknie potem dodaje jabłko i marchew startą na grubych oczkach drobno pokrojony por przyprawiam solą pieprzem troszke cukru i na koniec majonez wszystko wymieszam i pychotka tak robiła moja babcia i mama

2009-02-28
Ania

Dobrze jest dodać majonez lub naturalny jogurt zamiast oliwy wg. uznania.

2008-12-08
neti:

ja ścieram na tarce jarzynowej i wtedy nie trzeba parzyć:)

Pozostało: 11