Kapusta czerwona, na Śląsku zwana też modrą kapustą to popularny w naszym kraju gatunek warzywa. Wartości odżywcze kapusta czerwona ma podobne jak kapusta biała, lecz obie kapusty różnią się smakiem.
Dlaczego kapusta czerwona ma taką barwę? Powodem są zawarte w jej liściach naturalne barwniki roślinne - antocyjany, które dodatkowo są silnymi, naturalnymi przeciwutleniaczami. Antocyjany między innymi chronią organizm przed nowotworami oraz alergiami, a ponadto wzmacniają naczynia krwionośne. Niestety nasz organizm nie magazynuje ich na zapas. Tak więc trzeba regularnie spożywać pokarmy, które zawierają antocyjany. Oprócz czerwonej kapusty znajdują się one w innych czerwonych i czarnych warzywach oraz owocach np. bakłażan, aronia czy czarne porzeczki i jagody.
Surówka z czerwonej kapusty wykonana wg tego prostego przepisu kulinarnego podanego poniżej, to doskonała okazja do zwiększenia odporności organizmu. Z tego powodu warto też jak najczęściej serwować potrawy z czerwonej kapusty naszym bliskim.
Ta surówka pięknie się prezentuje na stole w przezroczystej misce, ale jeszcze lepiej smakuje - sprawdzone!
Polecamy i smacznego życzymy :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Czerwoną kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić w półplasterki. Jabłka obrać ze skórki i zet...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 199 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
ja robię inaczej Kapuste drobno szatkuje posole i odstawiam az pusci sok wtedy zmięknie potem dodaje jabłko i marchew startą na grubych oczkach drobno pokrojony por przyprawiam solą pieprzem troszke cukru i na koniec majonez wszystko wymieszam i pychotka tak robiła moja babcia i mama
Dobrze jest dodać majonez lub naturalny jogurt zamiast oliwy wg. uznania.
ja ścieram na tarce jarzynowej i wtedy nie trzeba parzyć:)