Śledzie - matiasy w towarzystwie zielonego groszku konserwowego, cebuli, kwaśniej, gęstej śmietany i aromatycznych przypraw to najprostszy i chyba jeden z najlepszych przepisów na sałatkę śledziową :)
Powiem krótko: to najsmaczniejszy pomysł na śledzia!
Taka sałatka jest idealna na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Śmiało można ją też podawać na świąteczny stół, jak i na różnego rodzaju przyjęcia. Świetnie komponuje się też z pieczonymi, gorącymi ziemniakami - podanymi w formie obiadu - np. na piątek :)
Taki śledź to niebo w misce i niebo na talerzu - mniam!
Śledzie w śmietanie to prosta, szybka i tania przekąska na każdy stół - urodzinowy, sylwestrowy...
Taka wersja śledzi zasmakuje nawet tym, którzy wszelkie śledzie omijają szerokim łukiem ;)
Śledzie z dodatkiem konserwowego groszku są wyśmienite, i dlatego goszczą również na wigilijnym stole.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Matiasy zamoczyć w mleku na około 30 minut, następnie wypłukać w zimnej wodzie, odsączyć i pokroić w około 1,5 cm paski. Zielony groszek osączyć z zalewy. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, skropić kilkoma kroplami octu i wymieszać.
...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 154 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |