Chude pulpeciki, bo z chudej szynki wieprzowej. Warto kupić sobie taki chudy kawałek mięsa i zmielić samemu w domu (ewentualnie w sklepie, jeśli jest taka możliwość).
Do tego dokładamy bułkę, cebulkę, czosnek i przyprawy. Później z masy formujemy ładne kuleczki, a potem gotujemy i robimy pyszny, domowy, pomidorowy sos - uwielbiany chyba przez większość z nas :)
Z tych proporcji wyjdzie duży garnek z pulpecikami w sosie, czyli obiad może być na dwa dni. Pulpeciki z szynki można serwować z ziemniakami, ryżem lub dowolną kaszą. Do tego podaje się różne dodatki, np. buraczki, kiszone ogórki, sałatkę z kapusty ze słoika.
I obiad wychodzi pycha! Od czasu do czasu warto sobie przypomnieć o takich pulpecikach, a zwłaszcza wtedy, kiedy nie mamy pomysłu na obiad ;)
Smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Wieprzowinę pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z bułką odciśniętą z mleka. Dodać cebulę pokrojoną w małą kostkę, czosnek (pokrojony w kosteczkę, posypany solą i rozgnieciony widelcem), surowe jajko, szczyptę ore...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Ja nie korzystam ostatnio z gotowych paczek mrożonego mięsa, lepiej jest sobie wybrać konkretne mięsko w sklepie i poprosić o zmielenie, wtedy pulpeciki są z mięsa, a nie mieszanki mięsa z tłuszczem... blee