Co można zrobić z mięsa z rosołu? Prawie co druga osoba zadaje sobie to pytanie i to najczęściej w poniedziałek ;) Takie mięsko można fajnie wykorzystać na różne sposoby, jednym z nich są przepyszne, miękkie i puszyste pulpeciki ze złotą chrupiącą skórką.

Po oczyszczeniu z kości, skóry i tłuszczu mięso razem z warzywami z rosołu, zrumienioną cebulką i surowym czosnkiem mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Potem dodajemy surowe jajko i dużo aromatycznych przypraw. Całość razem mieszamy, formujemy okrągłe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i na sam koniec smażymy na złoty kolor.

Podajemy na różne sposoby: można z ziemniakami i surówką, samą surówką, z sosem na ciepło np. pieczarkowym lub też z sosem na zimno np. czosnkowym lub tzatziki - mniam! Kombinacji i pomysłów jest wiele, myślę że każdy tutaj coś smacznego dla siebie wykombinuje. Śmiało można powiedzieć, że to będzie obiad "tanim kosztem".

Zachęcam do wypróbowania - smacznego! :)

Składniki

Na 8 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 8
Pulpeciki:
70 dag mielonego mięsa (z rosołu)
15 dag cebuli
1 ½ łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
...

Przygotowanie

Gotowe za 40 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Mięso z rosołu (najlepiej mieszane: kurczak, indyk, gęś, kaczka, wołowe, wieprzowe i mogą być też warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler) obrać z kości, skóry i tłuszczu. Waga mięsa jest podana już po oczyszczeniu. Taką ilość mięsa uz...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 18 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 117  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (1)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-09-24
Baśka

Spodobał mi się ten przepis. Ja zawsze mroziłam mięso z rosołu, bo nie wiedziałam co z nim robić... ;) Zawsze planowałam pierogi z mięsem, ale z tym trochę pracy jest i tak to zawsze odkładałam ;) A tu szybko można "stworzyć" bardzo szybko takie smakowite pulpeciki i to jeszcze w takiej chrupiącej panierce - mmm... normalnie zakochałam się w tych pulpecikach :))