Składniki
Na 24 porcje. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Kruche ciasto:
3 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki śmietany 18%
... Przygotowanie
Gotowe za 3 godziny i 50 minut (w tym 50 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 50 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.
Do mąki pszennej dodać cukier puder, śmietanę, miękkie masło, jajko, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalki na 2 godziny. Prostokątną formę...
Zostało jeszcze 79% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 86 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Smarowanie blachy tluszczem i posypywanie tarta bulka to stare metody, tak sie dawniej robilo obecnie sluzy do tego papier do pieczenia i nie potrzeba go niczym smarowac i posypywac a poza tym nie ma tej papraniny i ciasto sie nie przypala.
smaczne ciasto , polecam
Cieszę się, że smakowało - pozdrawiam :)