Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Kruche ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
5 żółtek
25 dag margaryny Kasia
15 dag masła
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 5 minut (w tym 50 minut pracy).
Praca:50 minut
Gotowanie/pieczenie:45 minut
Oczekiwanie:30 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Do mąki pszennej dodać żółtka, margarynę, masło, smalec, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. ¾ ciasta rozłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (25 x 35 cm). Pozost...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 128  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2009-12-28
Renia M.

Ciasto bardzo dobre.Szybkie i łatwe w wykonaniu.Będę często go robiła.Polecam ten placuszek.

2009-11-05
MARLENA

BARDZO SZYBKI I SMACZNY PLACEK.DOMOWNIKOM SMAKOWAŁ , WIĘC BĘDĘ CZĘSTO Z NIEGO KORZYSTAŁA.DZIEKUJE

2009-09-01
asiazm

Ciasto pyszne. Nie należy jednak bardzo mocno osączać jabłek bo wyjdzie trochę za suche. Dziękuję serdecznie za przepis.