Wiadomo, że smalec zrobiony w domu jest przepyszny, aromatyczny i najlepiej smakuje serwowany na pajdzie grubej świeżej kromki chleba z dodatkiem kiszonego ogórka - mniam!
Ale jesienią warto trochę sobie urozmaicić domowy smalec - ja proponuję właśnie dodać leśne grzybki.
Do stopionej słoniny, na sam koniec dodaję usmażone z cebulką i czosnkiem grzyby. Potem do smaku dodaję jeszcze natkę zielonej pietruszki, zioła i przyprawy. Całość smakuje super!
Podczas tego smażenia fajnie pachnie w całym domu, a domownicy tylko czekają na to gotowe już do jedzenia "cudo" :)
Kromeczki posmarowane smalcem z grzybkami można serwować na kolorowo, tzn. z dodatkiem szynki, serka, papryki, pomidorka, kiszonego ogórka, sałaty, cebulki, czosnku, szczypiorku, pietruszki, czarnuszki - także wybór mamy tutaj ogromy - paleta kolorów jest duża - jak to na jesień przystało ;) Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś ulubionego dla siebie :)
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 25 minut |
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i stopić na małym ogniu.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać 4 łyżki wytopionego ze słoniny tłuszczu, razem wymieszać i zeszklić cebulę.
Grz...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 39 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |