Sezon na śliwki w pełni :) Warto więc skorzystać z tych soczystych owoców i upiec z nimi ciasto... mniam!
Dla urozmaicenia masy śliwkowej dodałam jeszcze rabarbar - to tak, żeby w masie owocowej coś się działo... i było smacznie, bo oto przecież chodzi w ciastach :)
Bazą tego ciasta jest kruche ciasto, ale z przewagą mąki gryczanej, dzięki której ciasto ma ciekawy i nietypowy smak. Później rozkładam bezę z białek, których nie dodałam do ciasta, a wszytko po to, żeby spód nie był za twardy. Potem wykładam ostudzoną masę owocową i ciacho się piecze, potem studzi, a już na sam koniec dekoruję je słodką bitą śmietaną i startą na tarce gorzką czekoladą :)
Ten ślwikowiec pięknie się prezentuje. Ma on kilka kolorowych warstw, co czyni go interesującym wypiekiem.
Pieczony w okrągłej formie może być podany jako torcik urodzinowy lub imieninowy - i takim oto prostym sposobem możemy bliskiej nam osobie sprawić słodki upominek :)
Ciasto jest łatwe do wykonania i dosyć tanie. Na jesienny stół idealne! Można sobie nim osłodzić każdy jesienny weekend :)
Życzę udanego wypieku i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Śliwki opłukać, wypestkować i pokroić w kostkę. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć śliwki i rabarbar. Dodać cukier i razem smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypalił...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 125 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |