Sezon na śliwki w pełni :) Warto więc skorzystać z tych soczystych owoców i upiec z nimi ciasto... mniam!
Dla urozmaicenia masy śliwkowej dodałam jeszcze rabarbar - to tak, żeby w masie owocowej coś się działo... i było smacznie, bo oto przecież chodzi w ciastach :)
Bazą tego ciasta jest kruche ciasto, ale z przewagą mąki gryczanej, dzięki której ciasto ma ciekawy i nietypowy smak. Później rozkładam bezę z białek, których nie dodałam do ciasta, a wszytko po to, żeby spód nie był za twardy. Potem wykładam ostudzoną masę owocową i ciacho się piecze, potem studzi, a już na sam koniec dekoruję je słodką bitą śmietaną i startą na tarce gorzką czekoladą :)
Ten ślwikowiec pięknie się prezentuje. Ma on kilka kolorowych warstw, co czyni go interesującym wypiekiem.
Pieczony w okrągłej formie może być podany jako torcik urodzinowy lub imieninowy - i takim oto prostym sposobem możemy bliskiej nam osobie sprawić słodki upominek :)
Ciasto jest łatwe do wykonania i dosyć tanie. Na jesienny stół idealne! Można sobie nim osłodzić każdy jesienny weekend :)
Życzę udanego wypieku i smacznego :)
Składniki
kcal na porcję. SzczegółyPrzygotowanie
| Praca: | 1 godzina i 30 minut |
| Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
| Oczekiwanie: | 2 godziny |
Śliwki opłukać, wypestkować i pokroić w kostkę. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć śliwki i rabarbar. Dodać cukier i razem smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypalił...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
| W 100 gramach | W porcji (ok. 125 g) | ||
|---|---|---|---|
| Energia: | kcal |
kcal |
% GDA* |
| Białka: | g |
g |
% GDA* |
| Węglowodany: | g |
g |
% GDA* |
| Tłuszcze: | g |
g |
% GDA* |
| Cholesterol: | mg |
mg |
% ** |