Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Extra kruche ciasto:
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
25 dag masła
2 1/2 szklanki mąki pszennej
...

Przygotowanie

Jajko i żółtka ubić mikserem, dodać cukier, potem masło i dalej ubijać na gładką masę. Na koniec dodać wymieszaną mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Rozłożyć w prostokątnej ...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu
a także 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7830 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-09-26
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję bardzo, chętnie wypróbuję Pani wersję. Zauważyłam, że jak kruche ciasto długo stoi w lodówce już po upieczeniu, to wtedy te spody są bardzo twarde, dlatego przed podaniem na stół należy je trochę potrzymać w temperaturze pokojowej. A co do grubości ciasta, to zawsze piekłam i jadłam ciacha na cienkim spodzie, a raz zamarzyło mi się takie trochę grubsze i takie też wyszło ;) Ale każdy przepis można zmieniać, według własnych upodobań. Ja jestem otwarta na każde zmiany i na nowe przepisy, chętnie coś nowego i innego wypróbuję :)Pozdrawiam :)

2019-09-26
Agnieszka Kuciak

Podaję swoją, udoskonaloną wersję tego przepisu (wg mnie w oryginale warstwa ciasta jest za gruba i za twarda). Do ciasta nie dodałam białka, tylko żółtka (3 lub 4), masła 200g, mąki 600 ml. (dwie i niespełna pół szkl.) z czego dwie szkl. mąki pszennej a cukru 100 g. Ciasto schłodziłam i starłam na grubych oczkach, następnie lekko uklepałam.