Sałatka z tuńczyka w oleju z dodatkiem ryżu, kukurydzy konserwowej, cebulą oraz … orzechów włoskich podany z zimnym sosem winegret przygotowanym z oliwy z oliwek, octu, czosnku i przypraw to bardzo fajne danie.
Ważnym elementem tej potrawy jest sos winegret, który zdecydowanie nadaje wyrazistości i oryginalnego charakteru sałatce. Nazwa sosu pochodzi z języka francuskiego, gdzie słowo „vinaigre” znaczy „ocet”. Sos z octem bardzo często występuje w towarzystwie różnego rodzaju sałatek.
Polecamy tę sałatkę z tuńczykiem, bo jest naprawdę pyszna!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 15 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Kukurydzę osaczyć z zalewy. Orzechy włoskie drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy. Do miski przełożyć ryż,...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 183 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
To jest sałatka dla takich ludzi co nie lubią majonezu ;)
Ja się do nich zaliczam...
TA SAŁTKA JEST O WIELE LEPSZA Z MAJONEZEMNISZ SOSEM WINEGRE