Odmiany ogórków uprawianych w szklarniach można bardzo łatwo odróżnić od ogórków gruntowych. Są one zwykle długie i mają gładką powierzchnię, bez tzw. brodawek. Trudno natomiast określić, czy ogórki gruntowe różnią się jakoś zdecydowanie od ogórków szklarniowych pod względem smaku. Wg mnie, raczej nie.
Wszelkiego rodzaju sałatki ogórkowe to bardzo popularny w naszym kraju sposób na przedłużenie „sezonu ogórkowego”.
Ten sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków szklarniowych jest banalnie prosty. Składniki należy oczyścić i odpowiednio rozdrobnić, dodać przyprawy, umieścić w słoikach i pasteryzować. Gotowe!
Takie ogórki to doskonała przystawka do dań obiadowych. Zachęcam do jego przygotowania!
Składniki
Przygotowanie
Ogórki szklarniowe dokładnie umyć i pokroić w plasterki (w skórce). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć ogórki szklarniowe, cebu...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |