Sałatka to nieodzowna potrawa na świątecznym wielkanocnym stole. W przepisach na świąteczne sałatki wielkanocne powinny znajdować się jajka - symbol triumfu życia nad śmiercią oraz kolorowe warzywa. Takie połączenie daje w efekcie syte i zdrowe danie.

W okresie przejściowym, kiedy kończy się zima i zaczyna wiosna, warto przygotowywać sałatki z warzywami. Pozwalają one uzupełnić witaminy i cenne minerały, których w tym okresie organizm człowieka szczególnie potrzebuje. Dlatego warto nawet w czasie Świąt Wielkanocnych, kiedy stół często ugina się pod ciężarem wykwintnych dań, podać taką prostą, zdrową i łatwą do wykonania potrawę.

Tutaj obok jajek - źródła pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka, mamy brokuła - warzywo o bogaty właściwościach zdrowotnych i odżywczych; lekkostrawnego i dietetycznego pora; aromatyczny wędzony boczek; naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek; żółty ser, który syci, dodaje energii i poprawia nastrój; zieloną cebulkę, która ma w sobie wiele właściwości leczniczych; bakteriobójczy i grzybobójczy chrzan, rozgrzewającą musztardę oraz dla smaku i połączenia składników: majonez, śmietanę, sól i pieprz.

Przed podaniem na świąteczny stół sałatkę dekorujemy bogatą w witaminy i mikroelementy rzeżuchą, która oczyszcza z toksyn, co na wiosnę naszemu organizmowi jest bardzo potrzebne. Zatem jedzmy w Święta na zdrowie! :)

Składniki

Na 10 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 brokuł (ok. 50 dag)
1 por (biała część)
6 jajek
30 dag wędzonego boczku
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 50 minut (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:50 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Brokuł włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie ostudzić i pokroić w kostkę. Por pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łuskami cebuli. Ostudzić i pokroić w kostk...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 17 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 152  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!