Jedną z potraw, które w tradycji Świąt Wielkanocnych często goszczą na stołach w wielu polskich domach jest smaczny żurek wielkanocny. Ta zupa podawana jest zwykle na śniadanie wielkanocne w pierwszy dzień świąt.

Historia żuru na polskich ziemiach jest długa i sięga ok. XV wieku. Wcześniej żur był popularną potrawą na Śląsku, skąd rozprzestrzenił się na cały kraj. W tym czasie potrawy wykonane z zakwaszonej mąki były nazywane żurem. Zakwaszało się w kamiennych garnkach grubo zmieloną mąkę żytnią, zalewając ją ciepłą wodą z czosnkiem i dodając chleb lub wcześniej pozostawioną resztę zakiszonego żuru. Taki zaczyn kisił się w ciepłym miejscu przez noc, po czym był wlewany do gotowanej wędzonki, kiełbasy lub żeberek, a w przypadku ich braku do wody z tłuszczem i zabielany mlekiem lub śmietaną. Spożywany był najczęściej z ziemniakami. Żur symbolizował post.

Dzisiejszy żurek to zwykle pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa o kwaśnym charakterze urozmaicona różnymi dodatkami; warzywami, przyprawami, często z kiełbasą i jajkami na twardo.

Ten przepis na żurek można zdecydowanie polecić na śniadanie wielkanocne. Jego smak i zapach doskonale wpisuje się w klimat dawnych Świąt Wielkanocnych przeżywanych w dzieciństwie, a takie niecodzienne wydarzenia pamięta się najdłużej.

Udanego gotowania i smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Żurek:
1 1/2 litra wody
40 dag wędzonych kości
2 liście laurowe
1 litr maślanki
30 dag wędzonego boczku
...

Przygotowanie

Do garnka wlać wodę, wrzucić opłukane wędzone kości i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 60 minut. Następnie wyciągnąć wędzone kości. Do rondelka przelać maślankę, dodać do niej 2-3 chochle gorącego wywaru ...

Zostało jeszcze 87% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7844 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-04-02
Dorota
Autor przepisu

To super! Cieszę się bardzo, że ten żurek Wam smakował i serdecznie pozdrawiam :)

2013-03-29
Dorota
Autor przepisu

Maślankę przed dodaniem do garnka należy zahartować, cienkim strużkiem wlewać gorący wywar i cały czas mieszać, a potem tak samo postąpić wlewając maślankę do garnka. A gdy coś pójdzie nie tak, to można go na koniec przecedzić. Wesołego Alleluja! :)