Jedną z potraw, które w tradycji Świąt Wielkanocnych często goszczą na stołach w wielu polskich domach jest smaczny żurek wielkanocny. Ta zupa podawana jest zwykle na śniadanie wielkanocne w pierwszy dzień świąt.
Historia żuru na polskich ziemiach jest długa i sięga ok. XV wieku. Wcześniej żur był popularną potrawą na Śląsku, skąd rozprzestrzenił się na cały kraj. W tym czasie potrawy wykonane z zakwaszonej mąki były nazywane żurem. Zakwaszało się w kamiennych garnkach grubo zmieloną mąkę żytnią, zalewając ją ciepłą wodą z czosnkiem i dodając chleb lub wcześniej pozostawioną resztę zakiszonego żuru. Taki zaczyn kisił się w ciepłym miejscu przez noc, po czym był wlewany do gotowanej wędzonki, kiełbasy lub żeberek, a w przypadku ich braku do wody z tłuszczem i zabielany mlekiem lub śmietaną. Spożywany był najczęściej z ziemniakami. Żur symbolizował post.
Dzisiejszy żurek to zwykle pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa o kwaśnym charakterze urozmaicona różnymi dodatkami; warzywami, przyprawami, często z kiełbasą i jajkami na twardo.
Ten przepis na żurek można zdecydowanie polecić na śniadanie wielkanocne. Jego smak i zapach doskonale wpisuje się w klimat dawnych Świąt Wielkanocnych przeżywanych w dzieciństwie, a takie niecodzienne wydarzenia pamięta się najdłużej.
Udanego gotowania i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Do garnka wlać wodę, wrzucić opłukane wędzone kości i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 60 minut. Następnie wyciągnąć wędzone kości. Do rondelka przelać maślankę, dodać do niej 2-3 chochle gorącego wywaru ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
To super! Cieszę się bardzo, że ten żurek Wam smakował i serdecznie pozdrawiam :)
Maślankę przed dodaniem do garnka należy zahartować, cienkim strużkiem wlewać gorący wywar i cały czas mieszać, a potem tak samo postąpić wlewając maślankę do garnka. A gdy coś pójdzie nie tak, to można go na koniec przecedzić. Wesołego Alleluja! :)