Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg nóg wieprzowych (2 przednie)
25 dag wędzonego boczku
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
... Przygotowanie
Nogi wieprzowe i wieprzowy boczek oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i całość zalać zimną wodą (około 3 litry). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny. Nas...
Zostało jeszcze 86% treści przepisu oraz 13 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Dziękuję :) No same zalety ma taki żurek, bo jest smaczny, i bogaty w kolagen (można sobie wcześniej te nóżki dłużej pogotować, u mnie sobie nawet 6 godzin lub dłużej tak spokojnie "bulgotają" na małym ogniu ;) Kolagen mamy wtedy taki, że zimny żurek prawie się nie rusza - taka galareta - a to super sprawa dla nas - bo zapewnia on naszemu ciału elastyczność :)
Kolagen korzystnie działa na skórę - nie starzejemy się tak szybko, uelastycznia ją, wzmacnia żyły i kości. Niestety już po 26 roku życia organizm człowieka powoli traci zdolność odbudowywania włókien kolagenowych... i wtedy powoli zaczynają się problemy z wypadaniem włosów, pojawiają się pierwsze zmarszczki, cellulit, zaburzenia ruchu, sztywnienie stawów, bóle kręgosłupa... straszne to, że tak szybko! :o
Ale można pomóc sobie i dostarczać ten kolagen, dlatego od czasu do czasu taki wywar kolagenowy można stosować pod różne zupki, ja gotuje go pod żurek, ogórkową, grochową, krem, jarzynową, praktycznie pod każdą można podłożyć ;)
A tłuszcz to dokładnie jest tak jak Pani pisze, zawsze można zebrać, pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że mój żurek Pani się spodobał, tak gotuje moja Mama, a ja Ją naśladuję :)
Ciekawy pomysł na oszczędną zupę:) Zwłaszcza dla pracujących fizycznie, bo ten boczek i nogi wytopią sporą warstwę tłuszczu na wierzchu, ale zawsze można zebrać tłuszcz :) Pomysł fajny:)
Dziękuję :)