Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg nóg wieprzowych (2 przednie)
25 dag wędzonego boczku
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
...

Przygotowanie

Nogi wieprzowe i wieprzowy boczek oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i całość zalać zimną wodą (około 3 litry). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny. Nas...

Zostało jeszcze 86% treści przepisu oraz 13 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-02-27
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję :) No same zalety ma taki żurek, bo jest smaczny, i bogaty w kolagen (można sobie wcześniej te nóżki dłużej pogotować, u mnie sobie nawet 6 godzin lub dłużej tak spokojnie "bulgotają" na małym ogniu ;) Kolagen mamy wtedy taki, że zimny żurek prawie się nie rusza - taka galareta - a to super sprawa dla nas - bo zapewnia on naszemu ciału elastyczność :)

Kolagen korzystnie działa na skórę - nie starzejemy się tak szybko, uelastycznia ją, wzmacnia żyły i kości. Niestety już po 26 roku życia organizm człowieka powoli traci zdolność odbudowywania włókien kolagenowych... i wtedy powoli zaczynają się problemy z wypadaniem włosów, pojawiają się pierwsze zmarszczki, cellulit, zaburzenia ruchu, sztywnienie stawów, bóle kręgosłupa... straszne to, że tak szybko! :o

Ale można pomóc sobie i dostarczać ten kolagen, dlatego od czasu do czasu taki wywar kolagenowy można stosować pod różne zupki, ja gotuje go pod żurek, ogórkową, grochową, krem, jarzynową, praktycznie pod każdą można podłożyć ;)

A tłuszcz to dokładnie jest tak jak Pani pisze, zawsze można zebrać, pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że mój żurek Pani się spodobał, tak gotuje moja Mama, a ja Ją naśladuję :)

2019-02-26
Migotka

Ciekawy pomysł na oszczędną zupę:) Zwłaszcza dla pracujących fizycznie, bo ten boczek i nogi wytopią sporą warstwę tłuszczu na wierzchu, ale zawsze można zebrać tłuszcz :) Pomysł fajny:)

2018-08-07
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję :)

Pozostało: 1