Zimne nóżki - to hasło dla niektórych brzmi ciekawie, a dla niektórych smacznie :) To smaczne mięso w pysznej i dobrze przyprawionej galarecie podawane na zimno... brrr ;)

Galaretka fajnie się sprawdza jako zimna płyta na małych jak i dużych przyjęciach. Na Sylwestra, Andrzejki i Święta jest idealna :)

A ta przygotowana według mojego przepisu jest prosta do zrobienia i dosyć szybka - jak na galaretę przystało ;)

Warto wiedzieć, że ta galareta jest wykonana z samych wieprzowych nóżek, bez dodatku żelatyny. I warto wiedzieć, że taka galareta ma zbawienny wpływ na stawy i kości, poprawia też wygląd skóry, likwiduje zmarszczki.... czyli to coś fajnego dla pań :)

Gdy stężeje przed podaniem skrapiamy ją octem i podajemy razem z chlebem - jest przepyszna. Warto się skusić na taką przekąskę!

Smacznego :)

Składniki

Na 12 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 duża golonka wieprzowa (ok. 80 dag)
2 nogi wieprzowe (2 x 50 dag)
2 marchewki
1 pietruszka
...

Przygotowanie

Gotowe za 5 godzin (w tym 2 godziny pracy).
Praca:2 godziny
Gotowanie/pieczenie:3 godziny
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Umytą golonkę i nogi wieprzowe włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą (około 5 litrów). Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę, czosnek w łupinie, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, kolorowego pieprzu i jałowca. Gotować n...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 24  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-11-18
Ewelinka
Autor przepisu

Raz robiłam z wołowinką i rzeczywiście galareta była pyszna :) no i zdrowsza ;) Z tym czosnkiem to bardzo dobry pomysł - dziękuję, ja lubię czosnek, to teraz też tak będę robić :) Pozdrawiam :)

2016-11-17
gaga

najlepsza jest z dodatkiem wolowiny......nie wiem czy ktos probowal......ja robilam rozne galarety, ale z wolowina jest najlepsza................

zapomnialam dodac......mimo ze gotuje sie rowniez z czosnkiem, na koniec dodac 3-4 zabki roztarte z sola,,,, nie przecisniete przez praske.......

2016-11-17
Ewelinka
Autor przepisu

Człowiek uczy się przez całe życie ;) Dziękuję za ten wypróbowany pomysł i również pozdrawiam :)

Pozostało: 1