Klasyczna galareta wieprzowa z golonki i nóżek wieprzowych oraz dodatku warzyw i przypraw. Jej wykonanie jest dosyć łatwe, wymaga jedynie długiego oczekiwania (gotowania), a potem trochę może żmudnego obierania i krojenia mięsa. Także do jej wykonania trochę czasu musimy poświęcić - ale warto :)
Taka zimna przekąska serwowana z dodatkiem octu jest świetna na każde imprezy (duże, małe) oraz na Święta.
Taka apetyczna galaretka podana na stół nigdy długo na nim nie postoi - zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem i dlatego trzeba ją donosić na stół ;) Świetnie prezentuje się zwłaszcza serwowana na liściach zielonej sałaty.
To duże golonko i nóżki wieprzowe robią swoje, także po zastygnięciu wszystko ładnie się trzyma i dodatek żelatyny nie jest tutaj konieczny (mino tak dużej ilości wody, która oczywiście podczas gotowania trochę wyparuje).
Jak czasami chodzi za Wami takie "coś", że zjedlibyście coś dobrego, a nie wiecie co... to właśnie skuście się na taką galaretę (inaczej zimne nóżki) - to będzie strzał w dziesiątkę - mówię Wam!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 4 godziny |
Umyte i dobrze oczyszczone nogi wieprzowe oraz golonkę włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą (około 6 litrów). Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, opieczoną cebulę (jak do rosołu), por, liście laurowe, ziarenka ziela angielskieg...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 29 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |