To bardzo prosty i łatwy sposób na przepyszny kawałek mięsa...

Pięknie pachnie w całym domu, jak się ten karczek zapieka. Karczek z tego przepisu wychodzi pyszny, miękki i aromatyczny.

Świetnie nadaje się jako zimna płyta, ale i jako mięso obiadowe serwowane razem z sosem (własnym lub zagęszczonym mąką).

Taki karczek to fajna sprawa na obiad, a raczej na 2-3 obiady, i to w każdy dzień serwowany inaczej: w pierwszy dzień można podawać karczek z ziemniakami i mizerią, w drugi dzień z grubym makaronem, a w trzeci dzień np. z kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym - pycha - każdy obiadek mi smakuje :)

Na imprezach to często nazywany jest "królem stołu". Ma on zazwyczaj swoje centralne miejsce na środku stołu, każdy chętnie po niego sięga i serwuje razem z różnymi sałatkami i sosami na zimno.

Polecam go na zimno, jak i na ciepło - smacznego :)

Składniki

Na 12 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 12
1 ½ kg karczku (wieprzowego)
4 łyżki oleju
sól
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 20 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:2 godziny
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Karczek (najlepiej w całym, ładnym kawałku) opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Polać olejem i natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego ...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu
a także 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Pozostała część tego przepisu
oraz wszystkie 7693 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 148  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-03-28
Ewelinka
Autor przepisu

Zimna płyta w przypadku tego karczku, to podanie go na zimno, tzn. karczek studzimy i żeby dobrze się kroił warto włożyć go na kilka godzin do lodówki, a potem ostrym nożem kroimy na cienkie plastry, układamy ładnie np. na owalnym dużym talerzu, można położyć obok karczku zrolowaną szynkę, żółty ser, pokrojony na trójkąty ser camembert, i całość udekorować plasterkami marchewki, rzodkiewki, ogórka i na koniec delikatnie posypać np. rzeżuchą, szczypiorkiem i podać na stół :)

2017-03-14
Lena

Co to znaczy"zimna płyta"

2017-03-14
Ewelinka
Autor przepisu

Dokładnie tak! I dziękuję za cenną poradę, pozdrawiam :)

Pozostało: 1