To bardzo prosty i łatwy sposób na przepyszny kawałek mięsa...
Pięknie pachnie w całym domu, jak się ten karczek zapieka. Karczek z tego przepisu wychodzi pyszny, miękki i aromatyczny.
Świetnie nadaje się jako zimna płyta, ale i jako mięso obiadowe serwowane razem z sosem (własnym lub zagęszczonym mąką).
Taki karczek to fajna sprawa na obiad, a raczej na 2-3 obiady, i to w każdy dzień serwowany inaczej: w pierwszy dzień można podawać karczek z ziemniakami i mizerią, w drugi dzień z grubym makaronem, a w trzeci dzień np. z kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym - pycha - każdy obiadek mi smakuje :)
Na imprezach to często nazywany jest "królem stołu". Ma on zazwyczaj swoje centralne miejsce na środku stołu, każdy chętnie po niego sięga i serwuje razem z różnymi sałatkami i sosami na zimno.
Polecam go na zimno, jak i na ciepło - smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 2 godziny |
Karczek (najlepiej w całym, ładnym kawałku) opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Polać olejem i natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 148 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Zimna płyta w przypadku tego karczku, to podanie go na zimno, tzn. karczek studzimy i żeby dobrze się kroił warto włożyć go na kilka godzin do lodówki, a potem ostrym nożem kroimy na cienkie plastry, układamy ładnie np. na owalnym dużym talerzu, można położyć obok karczku zrolowaną szynkę, żółty ser, pokrojony na trójkąty ser camembert, i całość udekorować plasterkami marchewki, rzodkiewki, ogórka i na koniec delikatnie posypać np. rzeżuchą, szczypiorkiem i podać na stół :)
Co to znaczy"zimna płyta"
Dokładnie tak! I dziękuję za cenną poradę, pozdrawiam :)