To bardzo prosty i łatwy sposób na przepyszny kawałek mięsa...

Pięknie pachnie w całym domu, jak się ten karczek zapieka. Karczek z tego przepisu wychodzi pyszny, miękki i aromatyczny.

Świetnie nadaje się jako zimna płyta, ale i jako mięso obiadowe serwowane razem z sosem (własnym lub zagęszczonym mąką).

Taki karczek to fajna sprawa na obiad, a raczej na 2-3 obiady, i to w każdy dzień serwowany inaczej: w pierwszy dzień można podawać karczek z ziemniakami i mizerią, w drugi dzień z grubym makaronem, a w trzeci dzień np. z kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym - pycha - każdy obiadek mi smakuje :)

Na imprezach to często nazywany jest "królem stołu". Ma on zazwyczaj swoje centralne miejsce na środku stołu, każdy chętnie po niego sięga i serwuje razem z różnymi sałatkami i sosami na zimno.

Polecam go na zimno, jak i na ciepło - smacznego :)

Składniki

Na 12 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 12
1 ½ kg karczku (wieprzowego)
4 łyżki oleju
sól
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 20 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:2 godziny
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Karczek (najlepiej w całym, ładnym kawałku) opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Polać olejem i natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego ...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 148  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-03-28
Ewelinka
Autor przepisu

Zimna płyta w przypadku tego karczku, to podanie go na zimno, tzn. karczek studzimy i żeby dobrze się kroił warto włożyć go na kilka godzin do lodówki, a potem ostrym nożem kroimy na cienkie plastry, układamy ładnie np. na owalnym dużym talerzu, można położyć obok karczku zrolowaną szynkę, żółty ser, pokrojony na trójkąty ser camembert, i całość udekorować plasterkami marchewki, rzodkiewki, ogórka i na koniec delikatnie posypać np. rzeżuchą, szczypiorkiem i podać na stół :)

2017-03-14
Lena

Co to znaczy"zimna płyta"

2017-03-14
Ewelinka
Autor przepisu

Dokładnie tak! I dziękuję za cenną poradę, pozdrawiam :)

Pozostało: 1