Bardzo smaczna, szybka, łatwa i zdrowa babeczka do kawusi. Jeśli tylko nam się zachce coś słodkiego, to śmiało można się skusić na taką pyszną i do tego zdrową babeczkę. To wypiek z mąki pełnoziarnistej i małej ilości cukru trzcinowego. Oczywiście śmiało można zamienić tutaj margarynę na masło, w oryginale jest jeszcze margaryna, ponieważ jest to stary przepis, a kiedyś składniki do pieczenia były inne, piekło się na margarynie Kasia, ale dzisiaj jesteśmy świadomi jakie te margaryny są, więc wybieramy dobrej jakości masło, nawet nie żaden mix.
Ta babeczka jest idealna dla osób dbających o linię, a także to fajne ciacho dla diabetyków (można użyć tutaj mąkę gryczaną, mąkę owsianą, cukier brzozowy).
Natomiast osoby, które wolą jednak coś słodszego, to mogą sobie tę babkę posypać cukrem pudrem lub polać pyszną polewą czekoladową.
Babka idealna na każdą okazję, na każdy dzień tygodnia, a także na Wielkanoc! :)
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Margarynę (masło) przełożyć do rondelka i roztopić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier trzcinowy i chwilkę ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać roztopioną gorącą margarynę oraz w...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 45 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |