Smaczna i pożywna pasta z makreli, awokado, jajek, czosnku i orzeźwiającej cytrynki :)
Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i szybka - pomijając oczywiście obieranie makreli z ości, bo to jest trochę czasochłonne. Osobiście obieranie makreli z ości zajęło mi 25 minut ;) Wiem, to trochę długo, ale egzamin z obierania zdałam celująco, bo w paście nie było ani jednej ości ;)
Ta pasta jest fajna, bo zawiera w sobie zdrowe składniki: bardzo zdrowe awokado, czosnek, rybkę, jajka, cytrynę... ;)
Jeśli ktoś liczy kalorie to majonez śmiało może tutaj zamienić na jogurt naturalny :) A jeśli ktoś za bardzo nie przepada za awokado, to niech się nie martwi, bo jest ono w tej paście prawie niewyczuwalne ;)
Zachęcam do wykonania tej pasty, bo ma ona duże wzięcie w domu - po kanapki z pastą rybną z zielonym dodatkiem chętnie sięgają i duzi i mali!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 45 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Wędzoną makrelę obrać ze skóry i ości. Awokado rozkroić, wyciągnąć pestkę, łyżką wyskrobać zielony miąższ, a następnie pognieść go widelcem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skor...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 83 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Prosty przepis na pastę z mojej ulubionej rybki - palce lizać :) Dzieci tez ją pokochały, dlatego często ją przygotowuje, i przynajmniej wiem co jedzą. Trochę pracy przy rozbieraniu makreli jest, ale wychodzę z założenia, że to co domowe, to zdrowe, lepiej robić niż kupować puste, chemiczne gotowce w sklepach...