Babki to szeroka grupa ciast, różniących się barwą i smakiem, które to cechy uzyskuje się dodając do ciasta określone składniki, np. kakao, mak, bakalie, przyprawy oraz różne rodzaje serów.
To prosty przepis na babkę, który można polecić nawet początkującym cukiernikom - amatorom :)
Dolna część babki jest jaśniejsza i ma orzechowy smak. Górna, mniejsza jej część, dzięki dodaniu do ciasta kakao, ma ciemniejszą, brązową barwę. Babka o orzechowo-kakaowym smaku jest delikatna i ma przyjemny zapach, dobrze się prezentuje i może stanowić ozdobę każdego stołu.
To babka idealna na Święta Bożego Narodzenia i na sylwestrowe przyjęcie!
Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 40 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, połowę cukru i olej. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami włoskimi. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. N...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 56 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Dziękuję :)
PYSZNA BABECZKA!!
Cieszę się, że się udała, również pozdrawiam :)