Z powodu swoich właściwości ogórek powinien być częstym gościem na naszych stołach. Ma ładny zapach oraz dobry smak. Pomimo tego, że w 96% składa się z wody, pomaga w usuwaniu z organizmu jej nadmiaru. Zawiera również potas, magnez, miedź oraz mangan. Pierwiastki te wspomagają prawidłową pracę organizmu. Warto dodać, że ogórek gasi pragnienie i orzeźwia.
W okresie, kiedy ogórki są łatwo dostępne, zwłaszcza z własnych upraw w przydomowych czy też działkowych ogródków, warto przygotowywać z nich mizerię. To bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa z pokrojonych ogórków z dodatkiem śmietany lub maślanki, albo jak w przypadku tego przepisu, gdzie użyto obu tych produktów razem. Mizeria to świetna przystawka do obiadu. Świetnie sprawdza się w różnych zestawach obiadowych, np: ziemniaki, sadzone jajko i mizeria, ziemniaki, kotlet z kurczaka lub tradycyjny schabowy i mizeria, albo ziemniaki, smażona rybka i mizeria -mniam - każdy z tych zestawów jest pyszny!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Zielony ogórek (w skórce) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 291 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
ja kroje ogórki solę odlewam wodę dodaje śmietanę cukier ocet pieprz
ja mizerię robię trochę inaczej,a mianowice: kroję ogorki i szczypiorek lub cebulkę w cieniutkie plasterki, do śmietany 18% dodaję ser typu feta(ten z mlekowity),sól,pieprz,ocet imieszam.pyyyyyyycha!
ja kroję ogórki w plasterki cienkie, dodaję pieprz, sól, cebulkę, koperek i śmietanę i skrapiam octem - to jest dopiero pyszota
ps. zamiast cebulki mozna dodac szczypiorek - będzie delikatniejsza