Domowe ogórki małosolne są łatwe i dosyć szybkie w przygotowaniu.
Razem z przyprawami układamy je w kamiennym naczyniu, zalewamy soloną wodą i cierpliwie czekamy... 2 może 3 dni ;)
Takie małosolne ogóreczki są przepyszne i dlatego błyskawicznie znikają. Są idealne na śniadanie, obiad i kolację - na kanapki, jako dodatek obiadowy lub jako przekąska - mniam :)
Smacznego!
Składniki
ok. 2 kg ogórków gruntowych
6 łodyg kopru (razem z korzeniem)
... Przygotowanie
Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie (na około 30 minut), a następnie dokładnie umyć i osuszyć. Długie łodygi kopru, liście chrzanu, czarnej porzeczki opłukać i osuszyć. Duże ząbki czosnku przekroić na połowę (nie obierać z łusek). Wodę zagotowa...
Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 20 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7850 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych dla tego przepisu są w tej chwili niedostępne.
Sprawdź ponownie za jakiś czas.
Robię takie ogórki co roku, w sezonie kilka beczek, bo tych kamionkowych smakują nam najlepiej :) Ale zamiast liści chrzanu dodaję sam korzeń, nie obieram tylko dokładnie myję, szoruję skórkę.
Są przepyszne, mega chrupiące. Zawsze pierwsze ogórki w sezonie ogórkowym kisze w takim naczyniu, i znikają błyskawicznie, Czasami liście porzeczki zamieniam na liście wiśni.