Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tradycyjnych dań podawanych w czasie wieczerzy wigilijnej. Ta doskonała potrawa może być podawana również na inne okazje.
Wykonanie pierogów wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto się poświęcić, są smaczne i błyskawicznie znikają ze stołu.
Z powodu nagromadzenia prac związanych z przygotowaniem potraw na wigilię i Święta Bożego Narodzenia, pierogi z kapustą i grzybami można przygotować kilka dni wcześniej.
Wykonane wg przepisu pierogi należy umieścić na kilka godzin w zamrażarce.
Zamrożone pierogi wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 40 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Grzyby wypłukać, zalać wodą i pozostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie grzyby gotować ok. 40 minut. Ugotowane grzyby przelać na sitko do odsączenia.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
Grzyby zmielić w maszync...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 140 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |