To bardzo łatwy i tani przepis na ciasto z wiśniami i budyniową masą. Do tego jest szybkie do przygotowania, słodkie i przepyszne. Gdy się schłodzi i przegryzie to po prostu rozpływa się w ustach...

Jeśli macie do dyspozycji dużo wiśni i nie wiecie co z nich zrobić, my podpowiadamy: kruchy placek z budyniem, oprószony słodkim pudrem, no po prostu NIEBO W GĘBIE :)

Udanego wypieku i smacznego :)

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 40 minut (w tym 25 minut pracy).
Praca:25 minut
Gotowanie/pieczenie:45 minut
Oczekiwanie:30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem, dodać margarynę i całość posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. ¾ ciasta umieścić na ok. 30 minut w lodówce, a resztę w zamrażalniku.

Wiśnie wymyć i wy...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu oraz 12 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 113  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-08-07
Dorota

Cieszę się, że smakowało :)

2018-07-22
Taro

Właśnie zrobiłam. Dałam tylko zamiast margaryny - masło. Ciasto pyszne. Ostygło tylko tyle, żeby dało się pokroić i budyń się nie rozjechał. Od razu pół blachy zjedzone. Do wieczora nie będzie. Super przepis. Prosty i pyszny.