To łatwy, prosty i dość tani do przygotowania przepis na kruche ciasto z owocami lata i jesieni :)

Na kruchym spodzie rozkładamy masę jabłkową, na niej układamy połówki śliwek, a potem rozkładamy drugą część rozwałkowanego ciasta... i pieczemy, a po ostudzeniu posypujemy słodkim cukrem pudrem!

Ciacho pycha, na ciepło też smakuje super :) Latem można podawać go z gałkami lodów - to słodka i świetna propozycja na upalne lato i ciepłe, wakacyjne dni!

Udanego wypieku i smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag margaryny
4 żółtka
...

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę umieścić w lodówce.

Jabłka ...

Zostało jeszcze 79% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!