To bardzo łatwy i tani przepis na ciasto z wiśniami i budyniową masą. Do tego jest szybkie do przygotowania, słodkie i przepyszne. Gdy się schłodzi i przegryzie to po prostu rozpływa się w ustach...

Jeśli macie do dyspozycji dużo wiśni i nie wiecie co z nich zrobić, my podpowiadamy: kruchy placek z budyniem, oprószony słodkim pudrem, no po prostu NIEBO W GĘBIE :)

Udanego wypieku i smacznego :)

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 40 minut (w tym 25 minut pracy).
Praca:25 minut
Gotowanie/pieczenie:45 minut
Oczekiwanie:30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem, dodać margarynę i całość posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. ¾ ciasta umieścić na ok. 30 minut w lodówce, a resztę w zamrażalniku.

Wiśnie wymyć i wy...

Cały przepis jest dostępny po zalogowaniu
Wszystkie 7840 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 113  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2018-08-07
Dorota

Cieszę się, że smakowało :)

2018-07-22
Taro

Właśnie zrobiłam. Dałam tylko zamiast margaryny - masło. Ciasto pyszne. Ostygło tylko tyle, żeby dało się pokroić i budyń się nie rozjechał. Od razu pół blachy zjedzone. Do wieczora nie będzie. Super przepis. Prosty i pyszny.