Dynia to częsty składnik występujący w przepisach na przetwory z warzyw lub owoców, przygotowywane w naszych kuchniach w okresie jesiennym.

Na bazie dyni, dodając różne składniki, owoce lub inne warzywa można otrzymać bardzo smaczne i wyraziste dżemy.

Kwaśna cytryna w połączeniu z obojętną smakowo dynią, uzupełniona imbirem daje bardzo charakterystyczny smak i zapach otrzymanego dżemu, który jest kwaśno – ostry, złagodzony jednak przez słodycz cukru.

Ten dżem to doskonały dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów.

Zachęcam do wypróbowania tego łatwego przepisu na wyjątkowy dżem.

Satysfakcja gwarantowana.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1,5 kg obranej dyni
40 dag cukru
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 40 minut (w tym 50 minut pracy).
Praca:50 minut
Gotowanie/pieczenie:50 minut
Łatwe wykonanie.

Dynię obrać i pokroić w kostkę.

Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Cytryny wyfiletować tzn. wyciąć białe błonki, tak by pozostał tylko sam miąższ.

Imbir obrać ze skórki i zetrze...

Zostało jeszcze 73% treści przepisu
a także 10 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7809 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się