Buraki czerwone to dzisiaj trochę niedoceniane warzywo, pomimo tego, że pozytywnie wpływa na zdrowie: przeciwdziała powstawaniu nowotworów, poprawia odporność organizmu i spowalnia jego starzenie.

Buraki w kuchni stosowane są od dawna. Można je spożywać na surowo, gotowane i pieczone. Bardzo wartościowe dla naszego organizmu jest picie soku z buraków czerwonych.

Przygotowanie buraczków czerwonych wg tego przepisu jest bardzo proste.

Dodatkowo buraki czerwone wykonane w ten sposób - pieczenie w folii - zachowują praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Warto dodać, że podczas gotowania czerwone buraki tracą część minerałów, przez co zmniejsza się skuteczność ich oddziaływania na organizm.

Tak przygotowane buraczki czerwone to doskonała przystawka do dań obiadowych, mogą być również doskonałą przekąską, która osiągnie najlepszy smak po 1 – 2 dniach od przygotowania.

Składniki

Na 8 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 8
1 kg buraków czerwonych
1 łyżka chrzanu tartego
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:1 godzina i 30 minut
Łatwe wykonanie.

Buraki dokładnie wyszorować,. Wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie skropić olejem. Każdy burak osobno zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce do pieczenia, po czym wstawić do nag...

Zostało jeszcze 72% treści przepisu
a także 8 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7747 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się