Buraki czerwone to dzisiaj trochę niedoceniane warzywo, pomimo tego, że pozytywnie wpływa na zdrowie: przeciwdziała powstawaniu nowotworów, poprawia odporność organizmu i spowalnia jego starzenie.
Buraki w kuchni stosowane są od dawna. Można je spożywać na surowo, gotowane i pieczone. Bardzo wartościowe dla naszego organizmu jest picie soku z buraków czerwonych.
Przygotowanie buraczków czerwonych wg tego przepisu jest bardzo proste.
Dodatkowo buraki czerwone wykonane w ten sposób - pieczenie w folii - zachowują praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Warto dodać, że podczas gotowania czerwone buraki tracą część minerałów, przez co zmniejsza się skuteczność ich oddziaływania na organizm.
Tak przygotowane buraczki czerwone to doskonała przystawka do dań obiadowych, mogą być również doskonałą przekąską, która osiągnie najlepszy smak po 1 – 2 dniach od przygotowania.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 30 minut |
Buraki dokładnie wyszorować,. Wysuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie skropić olejem. Każdy burak osobno zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce do pieczenia, po czym wstawić do nag...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 130 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |