Nasze mamy i babcie zawsze pamiętały o kompocie do obiadu, a my teraz jakoś zapominamy, a szkoda... Bo kompoty wcale nie są takie trudne do przygotowania, a są źródłem witamin, i są jakby nie patrzeć dużo zdrowsze od tych kupnych soków. Tutaj przynajmniej wiemy, co pijemy.

Teraz gdy mamy świeże jagody, rabarbar i jabłuszka - można się skusić właśnie na taki pyszny kompocik.

Pracy przy nim jest niewiele, owoce obieramy ze skórki i kroimy, oczywiście oprócz jagód. Potem dodajemy cukier, wodę i krótko gotujemy na małym ogniu i... już :) Cudny, aromatyczny i zdrowy kompocik jest gotowy.

Rabarbarowy kompot można podawać na ciepło, jak i na zimno, a w upalne dni wskazany jest nawet serownie kompociku z kostkami lodu lub z dodatkiem gałązek orzeźwiającej mięty.

Kompot można podawać razem z owocami - dla mnie pycha! Ale można go też przecedzić, co wskazane jest dla wybredniejszej części domowników, no i dzieci ;)

Smacznego.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
15 dag rabarbaru (waga po obraniu)
15 dag jabłek (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w plasterki. Jagody przebrać i opłukać.

Do garnka przełożyć rabarbar, jabłko i jagody. Wsypa...

Zostało jeszcze 72% treści przepisu
a także 12 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7731 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się