Nasze mamy i babcie zawsze pamiętały o kompocie do obiadu, a my teraz jakoś zapominamy, a szkoda... Bo kompoty wcale nie są takie trudne do przygotowania, a są źródłem witamin, i są jakby nie patrzeć dużo zdrowsze od tych kupnych soków. Tutaj przynajmniej wiemy, co pijemy.
Teraz gdy mamy świeże jagody, rabarbar i jabłuszka - można się skusić właśnie na taki pyszny kompocik.
Pracy przy nim jest niewiele, owoce obieramy ze skórki i kroimy, oczywiście oprócz jagód. Potem dodajemy cukier, wodę i krótko gotujemy na małym ogniu i... już :) Cudny, aromatyczny i zdrowy kompocik jest gotowy.
Rabarbarowy kompot można podawać na ciepło, jak i na zimno, a w upalne dni wskazany jest nawet serownie kompociku z kostkami lodu lub z dodatkiem gałązek orzeźwiającej mięty.
Kompot można podawać razem z owocami - dla mnie pycha! Ale można go też przecedzić, co wskazane jest dla wybredniejszej części domowników, no i dzieci ;)
Smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w plasterki. Jagody przebrać i opłukać.
Do garnka przełożyć rabarbar, jabłko i jagody. Wsypa...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |