Ile domów, tyle przepisów na różne wigilijne dania...
Ale do karpia, jako dodatek zawsze była i jest kapusta z grzybami, jednak i przepisy na ten dodatek różnią się od siebie pod względem użytych składników.
Ja, jako miłośnik kiszonej kapusty, rozsmakowałam się w pewnej wigilijnej kapuście, której przepis prezentuje Wam poniżej...
Już pewnie zauważyliście, że podałam tutaj taką "dziwną" wagę kapusty, ale oczywiście śmiało można użyć tutaj całego 1 kilograma. U mnie było to tylko 90 dag, gdyż ja korzystałam ze swojej (tyle co ukiszonej białej kapusty), a kisiłam ją w dużych kamiennych naczyniach, potem przekładałam do litrowych słoików, i teraz taki też 1 litrowy słoik otworzyłam sobie do mojej wigilijnej kapustki, i dokładnie tyle było tam tej kapusty ;)
Wracając do przepisu: mój przepis na postną kapustę jest bardzo prosty i skromy, ale to chyba dobrze, bo wigilijne dania takie właśnie mają być :)
Dla mnie i mojej rodzinki ta kapusta jest najlepsza i najsmaczniejsza!
Zachęcam do jej wykonania za rok, na najbliższą wieczerzę wigilijną :)
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut. Odcedzić (wodę można dolać do kapusty), ostudzić i pokroić.
Cebulę obrać z łusek, op...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |