Cukrzyca to choroba, która niestety coraz częściej atakuje współczesnych ludzi. Chorzy powinni stosować specjalną dietę cukrzycową, charakteryzującą się tym, że produkty spożywcze muszą mieć niski indeks glikemiczny. Najogólniej produkty te, muszą wolno uwalniać do krwi glukozę, którą zawierają. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa jak szybko po spożyciu określonego produktu, wzrośnie poziom cukru we krwi.
Tak więc, wszystkie produkty, które znajdują się w potrawach dla diabetyków, czyli chorych na cukrzycę muszą mieć niski indeks glikemiczny.
W tym przepisie kulinarnym na sałatkę dla diabetyków, znajdują się kalafior, wędzony kurczak, jajka, por, czerwona papryka, czosnek, orzechy włoskie, jogurt naturalny oraz przyprawy. Sałatka jest zdrowa i należy zachęcać również ludzi zdrowych do jej przygotowywania i podawania na stół. Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Kalafiora podzielić na różyczki i opłukać. Następnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 10 minut po przykryciem od momentu zagotowania się wody. Potem odcedzić i ostudzić.
Wędzonego kurczaka pokroić w kostkę. Por pokroić w półplas...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |