Przygotowując potrawy dla osób chorych na cukrzycę, koniecznie należy stosować produkty spożywcze, które mają niski indeks glikemiczny (IG). Indeks ten podaje jak wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów znajdujących się w produktach spożywczych. Należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, posiłkując się ogólnodostępnymi tabelami.
Do przygotowania sałatki dla diabetyków wybrano te produkty, które spełniają powyższe warunki i mają odpowiednio niski indeks.
Przedstawiona na stronie sałatka jest zdrowa, smaczna, lekkostrawna i... bardzo chrupiąca. Można ją polecić wszystkim amatorom zdrowego odżywiania, również tym którzy nie muszą stosować diety cukrzycowej. Sałatka jest idealna również dla osób odchudzających się!
Świetnie sprawdza się ona jako sałatka do potraw z grilla, a także jako wakacyjna sałatka na śniadanie lub kolację...
Smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 12 minut |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Filet z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Około 1 1/2 szklanki wody wlać do garnka, dodać curry i razem zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kawałki kurczaka. Następnie ugotować, odcedzić i ostudzić.
Kalafiora podzielić n...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 127 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |