Jajko można z całą pewnością nazwać kulinarnym symbolem Świąt Wielkanocnych. Jest podstawowym produktem do święcenia w koszyczku wielkanocnym. Pod wieloma postaciami można go znaleźć na wielkanocnym stole; gotowane, zapiekane, na kanapkach i jako samodzielne danie oraz faszerowane różnymi specjałami. Pomysłów na jajka jest bez liku. Samych sposobów przygotowania jajek faszerowanych jest wiele.

Jajka mogą być przecięte do faszerowania wzdłuż, mogą być przekrojone w poprzek. Po wypełnieniu farszem można pozostawić je otwarte, można skleić majonezem, lub jeszcze lepiej, bo zdrowiej jogurtem, a ponadto wypełniać je dowolnymi produktami, jakie tylko przyjdą kucharzowi do głowy. A, co być może jest najważniejsze to zdrowe dania z jajka można jeść, bez specjalnej okazji przez cały rok.

Poniższy przepis na jajka faszerowane stanowi jedynie przykład... jajka przekrawamy na połowę wzdłuż, żółtka wyciągamy i ucieramy je z majonezem. Osobno w małą kosteczkę kroimy, pięknie pachnącą wędzonką - szyneczkę, orzeźwiający kiszony ogórek i lekkostrawny por. Dodajemy do utartych żółtek, przyprawiamy do smaku i aromatu: przyprawami i ziołami. Gotową masą faszerujemy połówki białek.

Tak apetycznie napełnione jajeczka układamy na dużym, owalnym talerzu wyłożonym rozkosznymi listkami zielonej sałaty i podajemy na wielkanocny stół. Razem z jajkami, na stół można podać też sosy, np. chrzanowy, ziołowy lub czosnkowy.

Smacznych Świąt Wielkanocnych! :)

Składniki

Na 12 porcji. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 12
12 jajek
ok. 3 łyżki majonezu
10 dag szynki
...

Przygotowanie

Gotowe za 45 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:10 minut
Oczekiwanie:15 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na połowę (wzdłuż jajka). Żółtka wyjąć i utrzeć z majonezem.

Szynkę, ogórki kiszone i por pokroić w drob...

Zostało jeszcze 75% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 117  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (25)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2013-10-11
Dorota
Autor przepisu

Super! Bardzo się cieszę, że tak Wam zasmakowały :)

2013-06-26
Diana

pierwsze jajka faszerowane ktorych zabrakło na imprezie urodzinowej pycha :)

2010-09-16
aguś

rewelacja.

Pozostało: 22