Sernik to ulubione ciasto wielu wielbicieli słodkich wypieków. Niektórzy nawet uważają sernik za najważniejszy rodzaj słodkich wypieków cukierniczych. I słusznie! Charakterystyczny smak i zapach serników w pełni uzasadnia tak wysoką ich ocenę.

A czy można jeszcze poprawić ich walory smakowe?? Można spróbować...

W tym przepisie do sera dodaliśmy owoce. Warto, aby to były owoce o charakterystycznym i wyrazistym posmaku, które nadałyby masie serowej właśnie takich właściwości. Tego typu owocami są np. czarne jagody, leśne owoce sezonowe, które niestety w stanie świeżym dostępne są tylko w okresie około 2 miesięcy.

Czarne borówki, bo pod taką nazwą są również znane te owoce, świetnie komponują się z serem. Dzięki nim masa serowa nabiera pięknej, fioletowej i bardzo apetycznie wyglądającej barwy... zerknijcie na załączone zdjęcia ;)

W tym przepisie na sernik z owocami wierzchnią warstwę ciasta stanowi przepyszna śmietankowa masa, która w niewielkim stopniu zmniejsza intensywność smaku jagód.

Ten sernik to idealne ciasto na lato i na wakacje!

Sernik na kruchym cieście z jagodami i masą śmietankową jest bardzo apetyczny, a ponadto trzeba przyznać, że świetnie się prezentuje. Zapewne z tego powodu błyskawicznie znika ze stołu...

Jest on pieczony w tortownicy, zatem spokojnie może być podany jako letni, wakacyjny tort! To super pomysł - dodam, że sprawdzony :)

Polecamy ten pyszny serniczek i życzymy smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
...

Przygotowanie

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, miękkie masło, śmietankę i kilka kropli aromatu śmietankowego. Całość razem posiekać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Dużą tortownice ...

Zostało jeszcze 88% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!