Sernik to ulubione ciasto wielu wielbicieli słodkich wypieków. Niektórzy nawet uważają sernik za najważniejszy rodzaj słodkich wypieków cukierniczych. I słusznie! Charakterystyczny smak i zapach serników w pełni uzasadnia tak wysoką ich ocenę.
A czy można jeszcze poprawić ich walory smakowe?? Można spróbować...
W tym przepisie do sera dodaliśmy owoce. Warto, aby to były owoce o charakterystycznym i wyrazistym posmaku, które nadałyby masie serowej właśnie takich właściwości. Tego typu owocami są np. czarne jagody, leśne owoce sezonowe, które niestety w stanie świeżym dostępne są tylko w okresie około 2 miesięcy.
Czarne borówki, bo pod taką nazwą są również znane te owoce, świetnie komponują się z serem. Dzięki nim masa serowa nabiera pięknej, fioletowej i bardzo apetycznie wyglądającej barwy... zerknijcie na załączone zdjęcia ;)
W tym przepisie na sernik z owocami wierzchnią warstwę ciasta stanowi przepyszna śmietankowa masa, która w niewielkim stopniu zmniejsza intensywność smaku jagód.
Ten sernik to idealne ciasto na lato i na wakacje!
Sernik na kruchym cieście z jagodami i masą śmietankową jest bardzo apetyczny, a ponadto trzeba przyznać, że świetnie się prezentuje. Zapewne z tego powodu błyskawicznie znika ze stołu...
Jest on pieczony w tortownicy, zatem spokojnie może być podany jako letni, wakacyjny tort! To super pomysł - dodam, że sprawdzony :)
Polecamy ten pyszny serniczek i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka, miękkie masło, śmietankę i kilka kropli aromatu śmietankowego. Całość razem posiekać, zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Dużą tortownice ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |