Gulasz to narodowa potrawa węgierska. Przyrządza się go z mięsa, cebuli oraz papryki. Papryka znajdująca się w gulaszu powoduje, że jest to danie ostre i bardzo wyraziste. Gulasz węgierski może być przygotowywany z różnych rodzajów mięsa: wołowiny, baraniny, cielęciny, kurczaka, a także z dziczyzny i ryb.
W naszej, polskiej kuchni często spotyka się potrawy, które nazywa się gulaszem, jednak nie jest to typowy gulasz węgierski. W takim gulaszu znajdują się różne warzywa, mięsa i przyprawy.
Są to często potrawy jednogarnkowe, tzw. eintopf (nazwa pochodzi z języka niemieckiego i wymawia się ją „ajntopf”).
W naszym przepisie na gulasz znajduje się czerwona papryka oraz inne warzywa, aromatyczne przyprawy oraz ciekawy i smaczny dodatek jakim są grzyby boczniaki - mniam :)
Potrawa jest naprawdę smaczna i ciekawa. Charakteryzuje się oryginalnym smakiem i zapachem. Brak w niej mięsa. Jest więc gulasz z boczniakami potrawą o charakterze jarskim. Warto wypróbować ten przepis. Pycha!
Kto raz się na niego skusi, często do niego wraca - sprawdzone :)
Taki gulasz najlepiej jest przygotować latem, kiedy pod ręką mamy dostępnych dużo świeżych produktów, wtedy takie danie jest najsmaczniejsze i najzdrowsze :) Mniam!
Składniki

Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Dodać do cebuli, wymieszać i razem podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka.
Cukinię opłukać i pokroić w ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |