Grzybki po kaszubsku - to fajny i sprawdzony przepis na małe grzybki w zalewie pomidorowej z cebulką. Całość bardzo ładnie się prezentuje i świetnie też smakuje!

Pracy przy tej sałatce grzybowej jest mało, a radości z jedzenia potem duuużo ;) Można je serwować jako dodatek obiadowy, ale też wspaniale prezentują się serwowane na stole - idealne na przegryzkę - na Sylwestra, Andrzejki, urodzinowe przyjęcia :)

Grzybki są małe, apetycznie wyglądają - kuszą swoim wyglądem ;)

Warto mieć te 3 słoiczki grzybków w swojej spiżarni, a miłośnikom grzybów polecam pomnożyć te proporcje!

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1 kg grzybów (mniejszych)
sól
30 dag cebuli (waga po obraniu)
5 łyżek oleju
Zalewa:
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 15 minut (w tym 50 minut pracy).
Praca:50 minut
Gotowanie/pieczenie:25 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Grzyby oczyścić i opłukać. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Odcedzić na durszlaku.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Do rondla przelać olej, rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszk...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-10-07
Dorota
Autor przepisu

Przyznam się, że ja to już zaraz po ich przygotowaniu trochę tam "skubnęłam", bo tak apetycznie się prezentowały. Ale myślę, że tak już po 5-7 dniach powinny się smaki fajnie przegryźć ;) Smacznego!

2019-10-07
Scisek

Ile czasu od wykonania można je już jeść xD ?

2019-10-07
Dorota
Autor przepisu

Ja robiłam bez octu i są pycha. Pozdrawiam :)

Pozostało: 2