Pomimo nazwy, która sugeruje, że fasolka wykonana wg tego przepisu pochodzi z francuskiego regionu Bretania, to jest to jak najbardziej polska potrawa.
Do wykonania tego niezwykle popularnego w Polsce dania, które można zaliczyć do potraw jednogarnkowych potrzebna jest fasola, kiełbasa oraz krojone pomidory lub przecier pomidorowy, które stanowią główny składnik sosu pomidorowego. Ponadto, w skład fasolki po bretońsku mogą wchodzić warzywa oraz aromatyczne przyprawy...
Fasolka po bretońsku, to bardzo wyrazista potrawa. Można ją odgrzewać wielokrotnie i mam wrażenie, że za każdym razem jest smaczniejsza :)
Należy pamiętać, że fasola wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie przez jeden dzień, dlatego przygotowanie potrawy należy rozpocząć odpowiednio wcześniej.
Polecam i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 5 minut |
Fasolkę Jaś opłukać, zalać zimną wodą (około 1 litra) i zostawić w niej na noc. Na drugi dzień ugotować w tej wodzie fasolkę do miękkości (gotować na małym ogniu pod przykryciem). Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliw...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Jestem za :)
Dziękuję za ciekawą poradę, nie słyszałam o tym, ale chętnie spróbuję - pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za pomysł z pomidorami z puszki, a boczek to właśnie miałam dodać (taki był plan) ale zapomniałam o nim będąc na zakupach :/ Ale następnym razem zrobię fasolkę według wskazówek, pozdrawiam :)