Sezon truskawkowy dobiega końca i... to jest dobry moment na przetwory z truskawek :) Bo wtedy truskawki są już w pełni dojrzałe, słodkie i pachnące słońcem - mniam!
To świetny przepis na truskawkowy dżem bez sztucznych dodatków...
Proponowany przez nasz dżem jest łatwy do przygotowania, szybki i dosyć tani. Potrzebujemy tutaj tylko dwa rodzaje owoców, coś do posłodzenia i do podtrzymania pięknego, apetycznego koloru dżemu ;) Zatem do pracy rodacy!
Ten dżem ma bardzo dobry smak, i jak się okazało duet: truskawka z jabłkiem to strzał w dziesiątkę! Dżem nie jest za słodki, z tych proporcji wychodzi wprost idealny. Ma on piękną różową barwę i aksamitną konsystencję.
Warto mieć kilka takich słoiczków domowego dżemu we własnej spiżarni. Nasze dżemy są zdrowe i pełne witamin - tutaj wiemy, co jemy ;)
Jesienią można też taki dżem przygotować z własnych ogrodowych jabłek, wtedy należy użyć mrożonych truskawek. I jeśli mamy w planie zrobić taki dżem, to warto już teraz zamrozić sobie partiami, zważone truskawki.
Zimą taki dżem możemy śmiało wykorzystać na kanapki, tosty - idealny na śniadanie i kolację, do naleśników lub do ciast - pieczonych i na zimno - świetnie komponuje się taka warstwa dżemu truskawkowego na cieście przykryta dużą warstwą słodkiej, bitej śmietany, i do tego może być galaretka - mniam :)
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 3 godziny |
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w dużą kostkę.
Do garnka (najlepiej o grubym dnie) przełożyć truskawki i jabłka. Dodać cukier, sok z cytryny i r...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |