Sezon truskawkowy w pełni, gdzie się spojrzy tam stoisko z truskawkami ;) Teraz obrodziły też truskawki z ogródków, z działek... więc jeśli mamy ich dużo, a ciasta, desery i lody z udziałem truskawek już troszkę nam się przejadły i znudziły to możemy się skusić na truskawkowy dżemik.
Tym też sposobem zamkniemy trochę słonecznego lata w słoiku, a w zimę nam się przyda, to na pewno ;)
Ale żeby nie było tak łatwo i nudno, to my proponujemy do truskawkowego dżemu dodać szczyptę aromatycznego cynamonu. Ten mały dodatek sprawi, że nasz dżem nabierze zupełnie innego wymiaru. Jego kolor zrobi się ciutkę ciemniejszy, a smak... o niebo lepszy! Do tego pięknie pachnie w całym domu, jak się ten dżemik smaży.
Generalnie jest on łatwy, tani i prosty do przygotowania. Wychodzi gesty, intensywny i słodki. Jest naturalny, nie ma tutaj żadnych zagęszczaczy.
Z tej proporcji wyjdzie jeden mały 200 ml słoiczek dżemu, ale jeśli mamy więcej truskawek, to spokojnie można się skusić na kilka takich smakowitych dżemików. Bo potem pójdą jak rzeka... a to do chlebka, a to do bułeczki, naleśników, ciasta, biszkopcików, herbatników itd.
Zachęcam do smakowitej i słodkiej produkcji.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połowę i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Wszystko razem wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 90 minut, aby masa...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Uwielbiam truskawkowe smaki, dlatego na koniec sezonu truskawkowego zawsze u mnie jest dżem :D Z cynamonem robiłam w tamtym roku i powiem, że pychotka :) W tym roku u mnie zmiana i robię dżem z dodatkiem goździków, fajnie będzie rozgrzewał w zimę... mmmm już czuje ten smak!!