W jaki sposób zabezpieczyć sobie dostęp do ulubionego przysmaku, jakim dla wielu smakoszy jest cukinia, w okresie, kiedy warzywo to jest trudno dostępne, np. zimą.
To proste! Wystarczy zakonserwować cukinię wg zamieszczonego poniżej przepisu kulinarnego. To sposób na przygotowanie kabaczka w wersji wytrawnej, w zalewie octowo- musztardowej. Tak przygotowane warzywo, stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych.
Ale nie tylko. Jest to również świetna przekąska, która może zastąpić np. popularne chipsy. Polecamy!
Składniki
kcal w 100 g. SzczegółyPrzygotowanie
Cukinię lub kabaczek obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić.
Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ost...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
| W 100 gramach | ||
|---|---|---|
| Energia: | kcal |
% GDA* |
| Białka: | g |
% GDA* |
| Węglowodany: | g |
% GDA* |
| Tłuszcze: | g |
% GDA* |
| Cholesterol: | mg |
% ** |
Może i racja, że te 10 minut wystarczy. U mnie była taka starsza cukinia, miała twardą skórkę i ogólnie taka twarda była, dlatego pasteryzowałam dłużej. Ale uwaga bardzo cenna, dziękuję i pozdrawiam :)
20 minut pasteryzować to znacznie za długo. Połowa tego czasu maksymalnie. Sprawdziłam. Przepis super i do cukinii i do ogórków.
Upss... przegapiłam pytanie przepraszam, ale już odpowiadam (może cukinia jeszcze czeka ;)) Jeśli jest 3 kg cukinii to zalewę zwiększamy o połowę. Ale można byłoby zrobić też tak, że sałatkę zrobić z tych 2 kg cukinii według przepisu, a z pozostałą cukinię pokroić w plasterki, panierować i smażyć lub ugotować zupkę z cukinii - pychotka! :)