W jaki sposób zabezpieczyć sobie dostęp do ulubionego przysmaku, jakim dla wielu smakoszy jest cukinia, w okresie, kiedy warzywo to jest trudno dostępne, np. zimą.
To proste! Wystarczy zakonserwować cukinię wg zamieszczonego poniżej przepisu kulinarnego. To sposób na przygotowanie kabaczka w wersji wytrawnej, w zalewie octowo- musztardowej. Tak przygotowane warzywo, stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych.
Ale nie tylko. Jest to również świetna przekąska, która może zastąpić np. popularne chipsy. Polecamy!
Składniki

Przygotowanie
Cukinię lub kabaczek obrać ze skórki i wydrążyć środek. Opłukać i pokroić w paski. Przełożyć na durszlak, przelać wrzącą wodą i ostudzić.
Do garnka przelać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ost...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
Może i racja, że te 10 minut wystarczy. U mnie była taka starsza cukinia, miała twardą skórkę i ogólnie taka twarda była, dlatego pasteryzowałam dłużej. Ale uwaga bardzo cenna, dziękuję i pozdrawiam :)
20 minut pasteryzować to znacznie za długo. Połowa tego czasu maksymalnie. Sprawdziłam. Przepis super i do cukinii i do ogórków.
Upss... przegapiłam pytanie przepraszam, ale już odpowiadam (może cukinia jeszcze czeka ;)) Jeśli jest 3 kg cukinii to zalewę zwiększamy o połowę. Ale można byłoby zrobić też tak, że sałatkę zrobić z tych 2 kg cukinii według przepisu, a z pozostałą cukinię pokroić w plasterki, panierować i smażyć lub ugotować zupkę z cukinii - pychotka! :)