Ten przepis to doskonały sposób na wydłużenie dostępności w kuchni tego smacznego i zdrowego warzywa nawet na cały rok. Ze względu na niezwykłe, zdrowotne właściwości cukinii, jest ona bardzo wskazana w diecie człowieka.
Można z niej przygotowywać wiele różnego rodzaju potraw. Kabaczek, bo taka jest inna, równie znana w Polsce nazwa cukinii, świetnie nadaje się do ich przygotowania. W kuchni przygotowuje się zupy, drugie dania, dodatki do nich, takie jak surówki, sałatki, a ponadto napoje i desery. Można je gotować, smażyć, przygotowywać na grillu. Nie można zapomnieć o możliwości dodawania ich do słodkich ciast.
I to wszystko można wykonać z popularnej, taniej i łatwo dostępnej cukinii. Przygotowanie cukinii w domu, najczęściej w słoikach, na słodko, jak również w wersji wytrawnej pozwoli na wykorzystanie w kuchni tego cennego warzywa praktycznie przez cały rok. Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 30 minut |
Oczekiwanie: | 10 minut |
Cukinię umyć, pokroić w paski (w skórce) i włożyć do słoika...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Jeśli mamy dojrzałą cukinię, to tak, pestki należy wydrążyć. Powodzenia :)
witam mam pytanie czy cukinie trzeba wydrążyć z pestek czy nie ?
zamierzam dzisiaj po raz pierwszy zrobic cukinie w sloiki i tak czytam i czytam i juz nic nie wiem.Jedni pasteryzuja inni nie.Chyba zapasteryzuje krociutko.