Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
10 dag cukru
½ opakowania cukru waniliowego
...

Przygotowanie

Łatwe wykonanie.
Tanie.

Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy. Dodać masło, żółtka, zimną wodę i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciastem wylepić dno i boki (do wysokości o...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-01-08
Dorota
Autor przepisu

Ta góra na cieście to jest beza - białka, które należy ubić i wymieszać potem z porzeczkami, a po upieczeniu otrzymamy takie właśnie ciacho z chrupiącą bezą na górze :)

2012-07-06
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję za komentarz i cieszę się że, ciasto się udaje :) Serdecznie pozdrawiam :)

2012-06-28
Dorota
Autor przepisu

Prawdziwe kruche ciasto piecze się bez proszku do pieczenia, ja piekłam to bez proszku i udało się :)

Pozostało: 1