Przepyszne, słodkie i ciekawie prezentujące się ciasto, które śmiało można serwować na Wielkanocnym stole :)
To piękne zielone ciasto, które przełożone jest delikatnym jogurtowym kremem. Obłożone jest puszystą śmietanką i obsypane zielonym puszkiem. A na górze dekoracyjnie pojawiły się... pestki granatu :)
To ciasto wzbudza duże zainteresowanie wśród gości :) Zarówno tych dużych, jak i tych małych ;)
No i przecież nie bez powodu ;) Ten wypiek łączy w sobie warzywo i owoc, no i dużo lekkiej jogurtowej masy :) Dlatego śmiało można zaliczyć go do lekkiej i zdrowej wersji wypieku ;) Zatem śmiało można sięgać po mały kawałek, a nawet dokładkę!
To ciasto wyglądem przypomina mi leśną, zieloną polankę z pięknie wyglądającymi, błyszczącymi i kuszącymi muchomorkami ;) Jednym zdaniem: wygląda bardzo wiosennie!
Dodam jeszcze, że nie jest ono wcale skomplikowanym wypiekiem. Łatwo i szybko się go wykonuje, żadnych problemów tutaj nie ma - nawet z masami ;)
Dlatego zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Mrożony szpinak przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż woda odparuje. Następnie lekko ostudzony zmiksować blenderem na gładką masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się roz...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 124 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |