Składniki
Na 24 porcje.
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
... Przygotowanie
Gotowe za 2 godziny i 35 minut (w tym 30 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 35 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina i 30 minut |
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do...
Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 72 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Szkoda, że nie mogę zdjęcia dodać. Toż to potwór, nie ciasto!!! Jak można?! Biszkopt sam się zrobił, wyrósł gigant. Trzeba było na trzy kroić, całość budyniu i dżemu poszła do środka. Więc na wierzch poszedł drugi budyń. Posypka do okoła i nie wiadomo kiedy wyszedł tort
Z samej żytniej mąki biszkoptu jeszcze nie piekłam, ale połowę mąki pszennej z przepisu zastąpiłam mąką żytnią i fajnie mi urósł biszkopt. Myślę, że można tak co wypiek tej mąki żytniej dosypywać, a tą zwykłą odsypywać, a jak już będziemy widzieć, że coś z biszkoptem jest nie tak, to już trzeba zastopować z tą żytnią. Z doświadczenia wiem, że mąka żytnia chłonie więcej wilgoci niż zwykła mąką, i samo ciasto wymaga nieco dłuższego czasu pieczenia, tak przynajmniej jest przy kruchych ciastach. Życzę udanych wypieków :)
czy biszkopt można upiec z mąki żytniej?