Fajny i ciekawy pomysł na wykorzystanie bananów, galaretki i słodkiej śmietanki :) Jednym słowem to coś pysznego dla miłośników bananów!
Kakaowy biszkopt przekrawamy na połowę, jedną część biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi, wykładamy masę bananową, potem śmietankową i całość przykrywamy drugą częścią kakaowego biszkoptu. Na koniec całość zalewamy słodką polewą czekoladową i dekorujemy niezawodnymi wiórkami kokosowymi ;) Tym razem połowę wiórków rumienimy na suchej patelni, potem studzimy i na przemian z białymi wiórkami tworzymy na cieście szerokie, apetyczne kokosowe paski... i do lodówki na odpoczynek wysyłamy nasze ciacho!
Ciasto z tego przepisu wychodzi dość wysokie. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, kusząc swoimi słodkimi warstwami :)
Jest idealne na różne przyjęcia, na Święta, na Sylwestra, na Nowy Rok, na urodziny, na imieniny, a także osłodzi nasze niedzielne popołudnie :) Jest rewelacyjne na każdą porę roku! To bananowiec pierwsza klasa :)
Latem, jeśli mamy do dyspozycji inne owoce np. truskawki lub wiśnie - to można dokonać w przepisie małej zmiany i spokoje owoce oraz galaretkę zamienić ;) A żeby ciasto nie było takie kaloryczne, to słodką śmietankę można zamienić na pyszny jogurt naturalny - mniam!
Życzę udanego wypieku i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 35 minut |
Oczekiwanie: | 3 godziny |
Białka oddzielić od żółtek. Do miski przelać białka i ubijać na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać budynie czekoladowe w pro...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 125 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |