Pyszne danie obiadowe z ziemniaków, kiełbasy i boczku.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
2 ½ kg ziemniaków
30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
30 dag wędzonego boczku
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Kiełbasę, wędzony boczek i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, na rozgrzany olej. Wymieszać razem, zrumienić i ostudzić. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki (wraz z s...

Zostało jeszcze 79% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (7)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-08-03
Dorota
Autor przepisu

Dziękuję pięknie za cenne rady, chętnie skorzystam :) Pozdrawiam serdecznie :)

2017-08-03
Remi / Bełchatów

Ja do takiej babki dodaję jeszcze 2-3 a nawet 4 średniej wielkości pieczarki - starte na tarce jarzynowej o grubym oczku, surowe, aby aromat pozostał w cieście, ponadto zieleninę : sporo zielonego koperku ( zimą mam zamrożony) oraz zielonej pietruszki. Dobrego smaku babce doda przyprawa do ziemniaków (nie podaję producenta aby nie reklamować). Tuż przed wyjęciem posypuję babkę startym serem "zapiekankowym". I zgodnie z tradycją mojej babci do picia przy tak ciężkostrawnym daniu podaję mocną gorącą mięte (niekiedy z dziurawcem). Ona zawsze do placków ziemn. albo do takiej babki podawała gorącą miętę z dziurawcem na lepsze trawienie.

W mojej okolicy na taką babkę mówimy "kugel" od niemieckiego kugel - kulka. czasami w niej można zapiec żeberka, słoninę, ale wymaga to dużo więcej czasu.

2013-01-04
Dorota
Autor przepisu

Witam :) Cieszę się bardzo, że babka smakowała. Również pozdrawiam :)

Pozostało: 4