Pyszne danie obiadowe z ziemniaków, kiełbasy i boczku.
Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
2 ½ kg ziemniaków
30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
30 dag wędzonego boczku
... Przygotowanie
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.
Kiełbasę, wędzony boczek i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, na rozgrzany olej. Wymieszać razem, zrumienić i ostudzić. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ziemniaki (wraz z s...
Zostało jeszcze 79% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Dziękuję pięknie za cenne rady, chętnie skorzystam :) Pozdrawiam serdecznie :)
Ja do takiej babki dodaję jeszcze 2-3 a nawet 4 średniej wielkości pieczarki - starte na tarce jarzynowej o grubym oczku, surowe, aby aromat pozostał w cieście, ponadto zieleninę : sporo zielonego koperku ( zimą mam zamrożony) oraz zielonej pietruszki. Dobrego smaku babce doda przyprawa do ziemniaków (nie podaję producenta aby nie reklamować). Tuż przed wyjęciem posypuję babkę startym serem "zapiekankowym". I zgodnie z tradycją mojej babci do picia przy tak ciężkostrawnym daniu podaję mocną gorącą mięte (niekiedy z dziurawcem). Ona zawsze do placków ziemn. albo do takiej babki podawała gorącą miętę z dziurawcem na lepsze trawienie.
W mojej okolicy na taką babkę mówimy "kugel" od niemieckiego kugel - kulka. czasami w niej można zapiec żeberka, słoninę, ale wymaga to dużo więcej czasu.
Witam :) Cieszę się bardzo, że babka smakowała. Również pozdrawiam :)