Jesień urzeka swymi kolorami i jest wymarzoną porą dla grzybiarzy. Pyszne grzybki mają to do siebie, że nie trzeba ich od razu zjadać. Można je np. ususzyć...

Na początek zasady grzybobrania:

grzyby powinno się zbierać do koszy lub wiader, natomiast nie powinno do reklamówek, gdyż łatwo się w nich łamią i zaparzają...

Zostało jeszcze 94% treści artykułu.
Pozostała część tego artykułu
oraz wszystkie 7843 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.

Darmowy test trwa 7 dni. Otrzymasz pełny dostęp do całej treści. Bez żadnych zobowiązań, wystarczy adres email. Możesz także zarejestrować się przez konto Facebook lub Google. Następnie możesz wykupić dostęp od 10,75 zł miesięcznie. Cena zależy od czasu trwania abonamentu.

Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem Przelewy24) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Komentarze Smakowiczów (13)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-08-17
wanda

suszone grzyby przechowuję w zamrażarce .... tam się żaden molik nie dostanie !!!!!

2010-07-06
grzyboznawca

Grzyby suszone muszą być b.dobrze wysuszone, nie zginające się ( jeżeli są giętkie, to na pewno mają w sobie wilgoć, która z czasem wytworzy pleśń ). Prosty sposób na stwierdzenie czy grzyb jest suchy: trzon ( korzonek) jest sztywny i przy silniejszym nacisku odpada od kapelusza. Suchy grzyb nie kruszy się, a łamie na kawałki. W opakowaniu plastikowym ( woreczek) nie powinno być żadnych okruszyn, które świadczą o zarobaczywieniu i innych nieczystościach. Grzyb suszony ma gwarancję 12 miesięczną, a surowy 48 godz.Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach do art. spożywczych.

2009-11-16
lolek-canada

zalezy do czego zuzywamy potem suszonych grzybow- ja dziele je na mniejsze kawalki i wrzucam i wymieszam do letniej wody(przegotowanej) na 10-15 minut dobre sa do bigosu albo golabkow albo tak do roznych zup//// czy tez do robienia sosu grzybowegona rozne makarony i miesa, ale wtedy trzeba je jakos rozdrobnic rozgniatajac na miazge i mieszac _ patrz-sosy grzybowe

Pozostało: 10