Oto ciekawy i sprawdzony przepis na mazurka :)
Mamy tutaj połączenie słodkiej masy krówkowej z chrupiącym, własnoręcznie uprażonym na patelni słonecznikiem - trzeba go zawsze więcej uprażyć, bo zanim pójdzie do ciasta jakoś dziwnie szybko znika ;) :P
Na spodzie ciasta znajdziemy trochę ze zdrowej półki składników, bo użyjemy tutaj mąki pełnoziarnistej, potem słodka masa, słonecznik i na górze delikatna, ale równie słodka szklista, biała polewa i nasza dowolna dekoracja - u mnie - kwiatuszki z żurawiny, a wokoło wiórki kokosowe :)
Całość pięknie się prezentuje na Wielkanocnym stole, no i jak to bywa z takimi ciastami: znika ze stołu jako pierwszy :)
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 20 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodać masło, olej, żółtko, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Następnie formę na tartę lub ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 77 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |